Offroad kjøretøy

Hvis man liker å kjøre fort og få et adrenalinkick så kan det være lurt å kjøpe en ATV. Disse er små, raske og ikke minst, allsidige. Dermed kan de brukes både hvis man skal jobbe litt ekstra i skog og mark og hvis man skal ha det moro med fart. Det finnes svært mange forskjellige modeller å velge mellom og det gjelder å velge den som passer best for dine behov.

Ren offroad

Det er ikke alle som velger å registrere sin ATV, men da kan den heller ikke brukes på vanlige veier. Dette er ingen ulempe om du bruker den til å kjøre rundt i skog og mark og ikke minst, om du bruker den som en arbeidshest i skogen og i utmark.  Det er heller ingen veiavgifter tilknyttet en slik ATV, utover MVA ved kjøp og salg.

Traktor registrert ATV

Her finnes det to forskjellige typer og de er delt inn i to kategorier; T3a og T3b. Ettersom denne registreres så følger det også med en rekke avgifter og ikke minst, førerkort plikt. ATV i kategorien T3a så kan man kjøre inntil 40 km/t og man må ha gyldig traktorsertifikat som minimum. Selvsagt kan man også bruke vanlig førerkort hvis man har dette. I praksis så betyr dette at ungdommer kan kjøre ATV kategori T3a fra de er 16 år.

Skal man ha høyere fart så kan føreren velge å kjøre en ATV, kategori T3b. Maksfart her er 60 km/t og derfor må føreren ha et gyldig førerkort og være over 18 år. Det kreves også forsikring, men årsavgiften er lav. Denne kan kjøres på offentlige veier.

MC registrert

De kraftigste ATV’ene blir registrert som MC og faller derfor under samme regelverk som en MC. Dette betyr 18 års aldersgrense, men man behøver ikke å ha eget motorsykkel førerkort. Det holder med vanlig bilførerkort. ATV går gratis gjennom bomringen og står gratis på MC parkeringer. Det er ingen hastighetsbegrensning utover det fabrikanten selv setter.  Her er det også mulig å ta med seg en ekstra passasjer hvis ATV’en har plass til det, noe de fleste har.

Praktisk med tilbehør

Det finnes mye forskjellig tilbehør man kan kjøpe til sin ATV som kan gjøre den mer allsidig. Dette inkluderer henger, klipperedskaper og annet. På denne måten kan man velge å oppgradere fra bare moro til både moro og nyttig.

For de som driver med gårdsdrift, i en eller annen form, så er dette en svært god løsning og ATVen er laget som en arbeidshest.

Can-Am DS 450 atv quad offroad motorbike bike dirtbike dq

Husk å ta hensyn

Vi synes det er på sin plass å minne om at motorkjøretøy er mye moro, men også mye bråk. Det er dessverre mange som har kjørt hardt, uten å tenke seg om, i skog og mark. En slik hensynsløs oppførsel har ført til at mange nordmenn misliker offroad kjøretøy. De synes at kjøretøyene ødelegger for deres naturopplevelser. Derfor har også mange friluftsorganisasjoner, kommuner og andre begynt å nekte motoriserte kjøretøy å bevege seg i utmark.  Så jo mer vi kan jobbe sammen med andre som elsker friluftslivet, jo bedre er det. Målet er å få flere baner og flere områder hvor det er fritt frem for ATV og andre offroad kjøretøy.

Kanskje du også liker…

© 2021 Gullhagen-Motor