Hva er egentlig forsvarlige dekk å kjøre på ?

Valg av dekk og for den saks skyld felger er aldri lett, man får forskjellige tips & råd alt etter hvem man spør. Alle forhandlere vil jo selge sine merker, forståelig nok. Men det er jo også regelverk man må forholde seg til, i alle fall om man ønsker andre dimensjoner enn det originale. Videre er det så klart en del tester man kan lese seg opp på, det er nok dette som er det beste.

Hva er egentlig forsvarlige dekk å kjøre på ?

Regelverket

La oss først se på hva regelverket sier om det de fleste av oss minst 2 ganger i året blir berørt av, nemlig dekkbytte fra sommer- til vinter- til sommerdekk igjen. Her er det mange rare myter og versjoner ute og går, men regelverket er veldig tydelig. Men det gjelder nok bare å lese seg opp på det i ny og ned, dessuten blir jo regelverk endret fra tid til annen.

Dekkskifte

Om man bor i Sør-Norge, er det tillatt å bruke piggdekk i perioden 1 november til og med første helg etter 2. påskedag. For de tre nordligste fylkene er det 15. oktober til og med 31.mars som gjelder. Unntaket er om man kjører på steder hvor det er behov for piggdekk, altså utenom de periodene jeg nevnte. Dette kan for eksempel ofte gjelde på fjellet.

Mønsterdybde

Dette er nok det de fleste er i tvil om, hva sier regelverket? Man må huske på at regelverket er en ting, men hva som er det beste med tanke på sikkerhet og komfort er noe helt annet. Jo mer slitt og gammelt et dekk er, desto dårligere er det, enkelt og greit. På vinterdekk er det minimum 3 mm mønsterdybde, dette gjelder for alle kjøretøy innenfor klasse B – førerkort. På sommerdekk er det 1,6 mm som er kravet, men her sier fagfolk 3 mm. Det vil sikre deg mye mer ved våt veibane. På vinterdekk sier fagfolk helst ikke under 5 mm, altså godt innenfor regelverket som er satt.

Mønsterdybde

Dekk er ferskvare

En annen ting man skal tenke på, er at gamle dekk går ut på dato. Det som er problemet med gamle dekk, er at de blir harde i gummien. Dette gjelder de som kjører så lite, så de ikke rekker å slite ut dekkene før de blir for gamle. Det er ikke helt enighet om hva som er for gammelt, men du skal huske på at for hvert år du har dekket, jo hardere blir det. De fleste mener at dekk som er mer enn 5 år gamle, er for harde og mister mye av egenskapene sine. Uansett om mønsterdybden er i henhold til minstekravene. Det er viktig hvordan man lagrer dekkene, de skal helst lagres med maksimum temperatur på 20-25 grader i rommet. Man skal også passe på at dekkene man kjøper ikke er gamle, en ting er når du først har kjøpt dem, men husk at mange av de nye dekkene ofte allerede er lagret før du kjøper dem. Produksjonsår og produksjons uke, kan man lese av på innsiden av dekkene.

 

Kanskje du også liker…

© 2021 Gullhagen-Motor