Gode tips for å gjøre seg klar til ny sesong

Det er alltid en sesong hvor man ikke kan bruke kjøretøyet og det må stå lagret. Det klør i fingrene og kjøretøyet står og roper på deg i garasjen. Når dette skjer så er det lett å bli utålmodig, men det er viktig å sørge for at kjøretøyet er klar for å startes opp igjen etter å ha stått lagret i en sesong eller kanskje lengre.

Vi går selvsagt utifra at du har sørget for å følge alle retningslinjene for lagring og oppbevaring av kjøretøyet. Alle kjøretøy har sine spesifikke retningslinjer som skal sikre at motor og bevegelige deler ikke tar skade av å stå inaktiv i en lengre periode. Når kjøretøyet skal gjøres klar for daglig eller ukentlig bruk igjen, så er det også en sjekkliste man bør følge.  Noe er helt spesifikt og du finner instruksjonene i kjøretøyets servicehefte. I tillegg til dette bør du sjekke litt ekstra både på kjøretøyet og ditt personlige utstyr.

Sjekk olje, hydraulikk og filtre

Før kjøretøyet settes bort for sesongen så har man gjerne sjekket over slanger, sjekket oljenivå og gjort annet vedlikehold. I de aller fleste tilfeller så vil dette være nok til at du vil finne eventuelle skader på slike vitale deler, men du kan overse en mindre skade. Noen skader og noen problemer blir først synlig når kjøretøyet har stått i ro en stund. Så det er viktig å sjekke absolutt alle filtre og beholdere før du starter opp. Da kan du spare deg selv for store verkstedsregninger og ikke minst, du slipper å måtte vente på at kjøretøyet skal repareres midt i sesongen.

Noen filtre må kanskje byttes ut og det kan være koblinger som må smøres selv om de ble smurt rett før kjøretøyet ble satt bort for sesongen. Et slikt behov vil være lett å se når det ikke har vært i bruk en stund. Er det sprekket eller tørket inn så er det på tide å bytte. Ofte er dette noe som kun blir synlig eller det oppstår når kjøretøyet har stått stille i en lengre periode. Så selv om du har sjekket dette ved sesongslutt, så lønner det seg å sjekke det en gang til.

Sjekk ditt personlige beskyttelsesutstyr

Det er helt nødvendig å bruke korrekt beskyttelsesutstyr for å sikre at du kommer levende fra en ulykke. I dag er utvalget innen slikt utstyr enormt. Hjelm er det første folk tenker på, men det er også viktig å ha ryggbeskyttelse, kne og ankel beskyttere samt å beskytte andre kroppsdeler. Jo hardere du kjører, jo mer må du investere i godt utstyr.

Dette utstyret er dyrt å kjøpe inn og det må vedlikeholdes. Lær bør smøres inn både når du henger det vekk for sesongen og når du tar det frem igjen. Det kan sprekke hvis det blir for tørt. Det mest moderne utstyret er gjerne laget av en blanding av syntetiske og naturlige materialer. Her er det ofte mindre vedlikeholdsbehov. Men det er uansett viktig å dobbelt sjekke at disse materialene har tålt lagringen godt og vil gi deg den beskyttelsen du fortjener når du skal ut på veien eller i skogen igjen.

Kanskje du også liker…

© 2021 Gullhagen-Motor