Fjellsafari!

Det er mange bruksområder for firehjulinger, takket være deres unike evne til å transportere folk og utstyr nesten over alt. I Norge er vi vant til å se dem i bruk på forskjellige baner og ikke minst som mekaniske arbeidshester i jordbruket. Deres snøkledde motstykket, snøscooteren, har hatt et noe mer variert bruksområde som har inkludert safari turer i snøkledde landskap.

Vi i Gullhagen motor ser at det har begynt å åpne seg flere muligheter for bruk av firehjulsdrevne kjøretøy de siste årene. Mer spesifikt så har vi vært på tur til Island for å se nærmere på fjellsafari med firehjulinger. Dette er fremdeles noe som er vanskelig i Norge, rent praktisk, grunnet restriksjoner mot bruk av motoriserte kjøretøy i landskapet. Samtidig ser vi en viss oppmykning i regelverket som gir oss håp om at firehjulinger kan få flere bruksområder.

Island

I flere land så har man åpnet for å tilby turer til fjells og andre steder på firehjuling.  Vi har valgt å legge turen til Island og Reykjavik for å se hva de har skapt. De har klart å forme en spennende og interessant gruppe med guider som sørger for å skape spennende turer. Vi tok en tur opp til toppen Hafrafell-fjellet. Dette er en fantastisk tur hvor vi fikk se hele Reykjavik området og ikke minst den omkringliggende fjellkjeden.

Island

Vi er godt vant med å bruke firehjulinger, men selv de mest uerfarne vil kunne bruke disse. De er enkle å kjøre og ikke minst så er de hel automatiske. Vi synes det ble litt for enkelt og skulle gjerne hatt kraftigere maskiner å bryne oss på. Men for en sightseeing tur som skal dekke mange behov så var dette helt utmerket.

Ulemper med safari med firehjulinger

Det er svært mange fordeler med firehjulinger, men det er to store ulemper. Det ene er at den bråker mye og det andre er at den kan skade underlaget. Støy fra motoren kan skremme bort dyreliv. Noen dyr venner seg greit til lydnivået, mens andre aldri gjør det. Så man kan ikke legge opp til dyresafari.

En firehjuling må ikke ha grusveier for å komme seg rundt, men den har en tendens til å lage sine egne veier. Knekte greiner, opprevet underlag og dype spor i marken kan fort være resultatet etter en tur med en firehjuling. Ettersom safarier og villmarksturer ofte handler om å vise frem uberørt natur, så sliter firehjulingen.

Muligheter

På tross av ulempene med firehjulingene så mener vi at Norge må bli flinkere til å utnytte mulighetene som dette kjøretøyet gir. Personer med nedsatt førlighet kan komme seg mer ut i naturen og få dratt på fjellturer. Bruken av firehjulinger i natur, på en fornuftig måte, vil også kunne sørge for at flere turister får muligheten til å oppleve mer av norsk natur, om enn på en bråkete måte.

Så vi mener at dette er noe som må utforskes videre. Flere fjelltopper og naturområder må åpnes for organisert ferdsel med firehjuling. Så kan man ta en individuell vurdering for hvert området hvor man ser på fordeler og ulemper.

Muligheter

Kanskje du også liker…

© 2021 Gullhagen-Motor