Dekk & felg

Det er ikke noen tvil om at dekk & felg gjør mye med utseende på en bil, husker selv hvor viktig dette var for meg i ungdommen. For det er slik at det stort sett er ungdom som er opptatt av dette, pluss de som er mer enn gjennomsnittlig interessert i bil uansett alder. Jeg har nok endret meg en del på dette, nå tenker jeg mer på pris og funksjonalitet. La oss ta en titt på hvordan regelverket er, for man kan ikke sette på hva man ønsker av dekk & felger på bilen sin. Regelverket på dette området, er veldig strengt.

Egne krav til hjul

Disse kravene eller regelverket, er nedfelt i Kjøretøyforskriften. Det er ganske omfattende saker å sette seg inn i, men skal prøve å kortfattet det litt her. Om man gjør endringer på en bil, sett i forhold til hvordan den opprinnelig var konstruert, kan dette få innvirkning på hvilken type hjul du kan bruke på den. Det er også et krav at de hjulene som er i bruk, skal være beregnet for den hastigheten som er bilens maksimalhastighet. Det skal være samme type hjul foran og bak på bilen, unntaket er om bilen originalt har ulike hjul foran og bak. Med hjul så menes dekk & felg, det er jo disse i sammen som utgjør selve hjulet.

Kjøretøyforskriften

Denne er veldig teknisk, og ikke så vanlig for en sjåfør å sette seg veldig godt inn i. Slik jeg ser det er den mer ment for fagfolk, ved å lese den forstår man raskt at dette er ikke noe alle og enhver trenger å kjenne til i detalj. Men det kan være kjekt å vite at den finnes, og om nødvendig gjøre søk i den. Det kan også være aktuelt for de som driver med bil som hobby, tenker på de som bygger om biler og for den saks skyld driver med restaurering av eldre modeller.

Kjøretøyforskriften

Dette må du konkret vite

Om du skal bytte dekkdimensjon på bilen din, er det et krav at den ikke endres mer enn 5 prosent av det som er originalt. Hva som er originalt står oppført i bilens vognkort. Når det gjelder prosentene, er det snakk om både dekkets rulleomkrets og originaldimensjon. Videre er det ikke tillatt at dekk/hjul stikker utenfor bilens karosseribredde.

Dette må du konkret vite

Dekkprofiler

Det er mange som ønsker å gjøre bilen tøffere, ved å sette på lavprofildekk på den. Det er ikke noen tvil om at det ofte er pent å se på, men man skal være klar over både regelverk og ikke minst hva det kan gjøre med bilens kjøreegenskaper.

Kalkulator på nett

Det finnes flere nettsteder som har lagt ut en egen kalkulator, beregnet på erstatningsdimensjoner som det heter på fagspråket. Her kan du finne ut  hvilke dimensjoner du kan bruke i forhold til rulleomkrets, med andre ord om du er innenfor 5 prosentgrensen. Det er ikke noe poeng å sette på noe som ikke er i henhold til regelverket, dette er et punkt som sjekkes på alle EU-kontroller.

Kanskje du også liker…

© 2021 Gullhagen-Motor