De beste vinteraktivitetene

Det er mye moro man kan gjøre om vinteren og spesielt for de som liker høy fart. Firehjulsdrevne kjøretøy og snøskutere åpner for mange fartsfylte eventyr i snøen for de som liker mer fart enn man får med ski på beina.

Reglene

Før vi snakker om moroen, så må vi innom regelen. Det er ikke fritt frem å gjøre som man vil med motoriserte kjøretøy selv om fristelsen er stor. Åpne landskap skal deles av flere, så reglene er som følger:

 • For å kjøre en snøscooter så må man ha et gyldig førerkort.
 • Generelle fartsgrenser er:
  • åpne veier: 80 km/t
  • skogsveier: 60 km/t
  • tettbygde strøk, byer og farlige steder: 30 km/t
 • Promillegrensen som ved vanlig bilkjøring
 • Fart og avstand i henhold til egne ferdigheter.
 • Obligatorisk med hjelm

Kjøring med snøscootere er ikke godtatt alle steder. Mange kommuner har lagt ned totalforbud, mens andre har åpnet for at man kan kjøre på spesielle løyper eller baner. Så sjekk med din kommune.

For moro skyld og i arbeid

I Norge brukes snøscootere stort sett til å ha det moro i skog og mark og noe i arbeid i utmarken. I de nordligste områdene i Norge så brukes scooteren mye til å kjøre til og fra arbeid/skole og hjem. Den brukes også til å ha det moro om kveldene, slik som man bruker motorsykkel eller sykler lenger sør. Dette er ikke så vanlig i kommunene lenger sør, men det er også her muligheter for å kjøre på bane og noe i utmark.

I arbeid så er det de som eier reinsdyr eller andre beitedyr som hovedsakelig bruker denne for å sjekke å dyrene og/eller holde tritt med dem. De brukes også av redningsfolk som skal frakte skadede fra utmark og inn til kyndig helsehjelp. I de siste årene så er det også kommet flere bedrifter som tilbyr forskjellige safariturer i kalde områder på snøscooter.

En konkurranseidrett

En god snøscooter er kraftig og gir et skikkelig adrenalinkick. Man kan legge inn hopp og skarpe svinger og annet som tester førerens kjøreegenskaper. Dette kan sammenlignes med motocross og lignende fartsfylte idretter. I Sverige er dette mer akseptabel idrett enn det er i Norge og derfor ser man færre fra Norge som konkurrerer aktivt på dette området. Men vi håper at enda flere vil få øynene opp for denne idretten. Kanskje spesielt at kommunene skal få enda mer kunnskap og åpne opp for at flere baner kan bygges.

Det er flere forskjellige sportsgrener man kan konkurrere i, fra ren kappkjøring til mer showkonkurranser. I showkonkurransene så skal man vise frem sine kjøreferdigheter og samtidig underholde. Disse konkurransene er ofte lagkonkurranser hvor snøscooteren drar en person etter seg på ski eller at det er flere på scooteren. Det er i noen tilfeller mulig å satse penger på denne konkurransen, i pengespill. Men dette vil variere fra konkurranse til konkurranse.

Ikke akkurat ”nyte skogens ro”

Vi som elsker motor, fart og adrenalin bryr oss ikke om litt bråk. Faktisk kan man si at vi søker bråk! Men det er viktig å merke seg at i åpne landskap så bærer lyden langt. Så litt moro for en på snøskuter kan fort ødelegge for andre som ønsker å nyte skogens ro. Vi oppmuntrer derfor alle til å ta ekstra hensyn så vi kan prøve å bekjempe det negative ryktet som snøskutere har fått. Da vil det bli enklere å få flere baner til snøskuter kjøring og ikke minst, mer plass til å drive med denne morsomme sporten.

Kanskje du også liker…

© 2021 Gullhagen-Motor